NAČRT IN POL

"Denarja ne bomo nesli v grob. Vsak naj zaposli eno brezposelno osebo"

T.L.
11. 5. 2016, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turški predsedniki Recep Tayyip Erdogan ugotavlja, da podjetja ne bi propadla, če bi vsako zaposlilo eno brezposelno osebo.

Reuters
Fotografija je simbolična.

"Denarja žal ne bomo odnesli s sabo v grob. Ostal bo tu. In če je tako, dajmo delo tistim, ki ga potrebujejo," so besede turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki se je domislil inovativnega načrta, s katerim bi v državi rešil problem brezposelnosti. Predlaga, da vsako podjetje zaposli enega brezposelnega in s tem bi bil problem rešen. Mimogrede, čeprav je ne bo odnesel s sabo, si je Erdogan zgradil razkošno in največjo predsedniško palačo na svetu, ki je vredna pol milijarde evrov

Rešitev, kako ugnati brezposelnost, je predsednik predstavil na nedavnem konferencu  o zdravju invarnosti pri delu v Istambulu. "Kaj lahko podjetje izgubi, povejte mi? Bo propadla, ker je zaposlila eno osebo? Ne. Prav nasprotno, od tega bo imela korist," je prepričan predsednik, ki je pozval Zvezo zbornic v Turčiji (TOBB), ki ima 1,5 milijona članov, da sledi njegovemu predlogu. "TOBB ima danes skoraj milijon in pol članov. Poslušajte, če vsak član zdaj zaposli eno osebo, kaj to pomeni? Pomeni delo za 1,5 milijona brezposelnih. Tako enostavno je to," je še zaključil Erdogan in si prislužil aplavz prisotnih direktorjev.

Erdogan je sicer znan po populističnih izjavah, del turških poslovnih krogov pa so vse bolj zaskrbljeni nad njegovim vse večjim vpletanjem v gospodarska vprašanja.

Po desetletju blagostanja se je po letu 2012 rast turškega gospodarstva upočasnila.

Recep Tayyip Erdogan