zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

su
su
1 24.04.2024 17:24:21

Piše se zgodovina: Takšnega poleta na smučeh še ni bilo! Pristal je pri 291 metrih! (video)

Luka Vovk
Kot smo na naših straneh že poročali, se je na Islandiji v teh dneh odvijala posebna misija, zavita v skrivnost. Na pobočju gore Hlíðarfjall ob mestu Akureyri je zrasla začasna letalnica. Večja od Planice, večja od Vikersunda. Letalnica, ki omogoča rekordno dolge polete.

Zanjo je odgovoren avstrijski gigant Red Bull, ki tudi v športu vselej premika zakone fizike in meje mogočega. Enaka je bila ideja tudi ob nastanku letalnice, ki jo je v zadnjih dveh dneh preizkušal Japonec Rjoju Kobajaši, eden najboljših skakalcev v zadnjih letih.

Kobajaši je sprejel izziv svojega generalnega sponzorja - preleteti magično (in doslej povsem nedosegljivo) mejo 300 metrov. V torek je japonski letalec (neuradno) pristal pri 256 metrih in s tem že preletel mejo uradnega svetovnega rekorda, ki ga pri 253,5 metra drži Avstrijec Stefan Kraft. Ampak šlo je le za ogrevanje.


Pravi preizkus zmožnosti velikanske letalnice na Islandiji je bil na sporedu danes in čeprav 27-letni Japonec ni preletel meje 300 metrov, je vseeno poskrbel za polet, ki bo v skakalni karavani dvignil ogromno prahu.

Na spletu že kroži posnetek poleta, s katerim je Kobajaši pristal pri neverjetnih 291 metrih! Prav ste prebrali - uradni svetovni rekord je preletel za skoraj 40 metrov.

Nobenega dvoma ni, da bodo imeli o tem 'projektu' kmalu marsikaj za povedati tudi na Mednarodni smučarski zvezi. Bi lahko že v prihodnji zimi FIS pripravila odgovor? Za zdaj pomisleki o varnosti ekstremno dolgih poletov niso dopuščali ...

Članki iz rubrike